recepció

Hajnal Géza: Gérecz-versek énekelve

Három héttel a találkozás előtt kiadtam a témát barátaimnak: Gérecz Attila. Ötfős asztaltársaságunk több mint tíz éve ülésezik, évente ötször. Körbejár a téma- és étel-ital felelősi poszt. Asszonyaink főznek, a vendéglőről leszoktunk, nem is annyira az anyagiak, inkább a korai zárás miatt. Úgy gondoltam most mégis kivételt teszek. A találkozási helyszínen kocsimba tessékeltem értetlenkedő barátaimat, s elindultunk Vác felé. Az M2-esen már mindnyájan elfogadták a rendhagyó ülést (irányban és időben többüknek nem volt túl kedvező), főleg azért, mert első napirendi pontként mindenki felolvashatta kedvenc Gérecz-költeményét.

Bővebben:  Hajnal Géza: Gérecz-versek énekelve

Ayhan Gökhan: Egy forradalmi költő

Tisztelettel meghívjuk Gérecz Attila hősi halálának 67. évfordulóján tartandó megemlékezésre és koszorúzásra 2023. november 5-én 11 órára. Beszédet mond: Tevelÿ Arató György tudományos titkár, Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala. Közreműködik: Takács Bence előadóművész. Helyszín: Budapest, VII. Klauzál tér 9.

 

Ayhan Gökhan: Egy forradalmi költő [Hajnal Géza: A Gérecz-hagyaték c. könyvéről]

MEGJELENT: Könyvkultúra Magazin - Online,  2017. április 12.
LINK: http://kello.hu/magazine/kritika/2017/04/gerecz

Lőcsei Gabriella: Gérecz Attila lírai kordokumentumai

Hatvan évvel ezelőtt a váci börtönből rabtársaival együtt kitörő nagybátyámtól hallottam először Gérecz Attiláról. Meg a füveskertiekről; azokról a koholt vádak alapján szabadságuktól megfosztott ifjakról, akik a börtönudvar satnya zöldjére telepedve műfordítói s költői gyakorlatokkal múlatták fogságuk keserves óráit. Mi tagadás, a rabköltők lírájánál ezerszer inkább foglalkoztatott Gérecz Attilának az áradó Duna oltalmában véghezvitt szökése, ehhez hasonló merész tettről akkor még nem is olvastam. Szerettem volna a hőst azon nyomban megismerni.

A teljes cikk: http://locsei.net/cikk207.html


 

Osztovics Ágnes: "Kezünket nyújtjuk mindenkinek"

Gérecz Attila, a tüneményes tehetségű költő, mellesleg válogatott öttusázó, a Fő utcai gyűjtő, a váci és márianosztrai börtön foglya 27 évesen esett el az 1956-os szabadságharcban, Budapesten. Nevét a rendszerváltozásik ki sem lehetett ejteni, emlékét barátai őrizték...


A teljes cikk olvasható itt: Heti Válasz, 2017. 02. 16.


 

SZIGETHY GÁBOR: KORSZAKOS KÖLTŐ VAGY HŐSI HALOTT?

A Nemzeti Könyvtár hetedik köteteként 2012 szeptemberében jelent meg az általam szerkesztett irodalmi antológia: Magyar ünnepek. Október 23.
Az 1950-es évek első felében Vacott raboskodó költők egyikétől (...) Kárpáti Kaliltól, a József Attila-díjas (1992) költőtől szerettem volna közölni egy, a forradalom és szabadságharc szemtanújaként írt, az október végi szabadságmámoros napokra emlékező írást. A költő, amikor megtudta, hogy a kötetben nem lesz olvasható Gérecz Attila-vers, határozottan megtagadta verse közlésének jogát.

A Magyar Krónika 2018/11. számában megjelent teljes cikk itt (1-2) és itt (3-4) olvasható.

 

Támogatók

A honlap elkészítését az 1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Látogatók

170135
Ma79
Tegnap47
A héten243
A hónapban1144
Összesen170135

Ajánló